Naša škola se uključila u projekt #FoodEducators, inicijativu posvećenu edukaciji o zdravoj prehrani, održivom razvoju i karijerama u agro-prehrambenom sektoru. Cilj sudjelovanja je educirati učenike da rastu zdravo i postanu održivi potrošači u budućnosti. Na nastavi i kroz izvannastavnu aktivnost učenici se informiraju o globalnom problemu gubitka i bacanja hrane, kreativnom korištenju ostataka hrane, kompostiranju… Veliki broj naših učenika u svojim dvorištima ili voćnjacima ima stabla jabuka. Plodova bude više nego što se može potrošiti pa smo odlučili od viška jabuka napraviti jabučni ocat i na taj način obilježiti Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Dana 29. 9. 2024. godine učenici su donijeli jabuke. Zajedno smo ih oprali, očistili, izrezali,  stavili u teglice, dodali šećer i vodu i prekrili gazom ili folijom s rupicama. Nakon mjesec dana se osjetio miris kiseline. Kroz ovu zabavnu aktivnost učenici su naučili kako sami mogu napraviti jedan od često korištenih začina u kuhinji.

Maja Barić i Danijela Palatinuš

Skip to content