« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Naša škola se uključila u projekt FoodEducators, inicijativu posvećenu edukaciji o zdravoj prehrani, održivom razvoju i karijerama u agro-prehrambenom sektoru. Cilj sudjelovanja je educirati učenike da rastu zdravo i postanu održivi potrošači u budućnosti. Na nastavi i kroz izvannastavnu aktivnost učenici se informiraju o globalnom problemu gubitka i bacanja hrane, kreativnom korištenju ostataka hrane, kompostiranju… Veliki broj naših učenika u svojim dvorištima ili voćnjacima ima stabla jabuka. Plodova bude više nego što se može potrošiti pa smo odlučili od viška jabuka napraviti jabučni ocat i na taj način obilježiti Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Dana 29. 9. 2024. godine učenici su donijeli jabuke. Zajedno smo ih oprali, očistili, izrezali, stavili u teglice, dodali šećer i vodu i prekrili gazom ili folijom s rupicama. Nakon mjesec dana se osjetio miris kiseline. Kroz ovu zabavnu aktivnost učenici su naučili kako sami mogu napraviti jedan od često korištenih začina u kuhinji.
Maja Barić i Danijela Palatinuš