preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gradina

Login
Logo škole

 

Korisni linkovi

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 6. 2010.

Ukupno: 254238
Ovaj mjesec: 3629
Ovaj tjedan: 1
Danas: 1
Tražilica
Područna škola Tomislava Lukačevića Brezovica

Naše aktivnosti u lipnju

LIPANJ JE MJESEC KOJI ĐAKE ZOVE U LJETNE PUSTOLOVINE NOVE!

 ​Lipanj je zadnji mjesec nastavne godine kada već svi polako čekamo odmor, ljeto, kupanje.... U ovom smo mjesecu i radili, napravili završne provjere i zaključili ocjene. Obilježili smo Dan naše škole te 10. lipnja u OŠ Gradina sudjelovali na sportskim igrama uz igranje graničara i poligona s različitim vježbama. Malo smo se okrijepili između igara i družili s ostalim učenicima iz područnih škola. U ovom smo mjesecu i snimili spot za himnu naše škole. Također smo završili i naše igralište - obojili gume i napravili poligon! Učenici su bili jako vrijedni!

 18. lipnja imali smo završno druženje u našoj školi, na našem igralištu. Prisjetili smo se svih aktivnosti i priredbi koje smo imali tijekom ove školske godine i pogledali ih na projekciji u dvorištu. Baš smo bili vrijedni i kreativni! 


 Rastimo zajedno…to ćete vidjeti na ulazu naše škole. Na početku škole dobili smo cvjetiće koje smo odnijeli kući i pazili na njih – zalijevali ih i dali sve uvjete života – toplinu, zrak, hranu/tlo. U školi imamo i mudrosti koje nas prate kroz mjesec - one nas ne uče samo o tome kako učiti već i kako živjeti – kako donositi dobre odluke i kako biti dobri prijatelji.


MUDROSTI NAŠE UČITELJICE…

  • Ako možete birati da budete u pravu ili da budete ljubazni, uvijek birajte ljubaznost.
  • Radi svako dobro koje možeš, pod svaku cijenu, na sve načine koje možeš, na svim mjestima kojima možeš, svim ljudima kojima možeš, dok god možeš.
  • Ako možeš proći sve razrede škole, a da nikog ne povrijediš zaslužuješ da ti se kaže: "To stari!''
  • Lijepe riječi ne stoje mnogo, ali postižu mnogo.
  • Samo slijedi svoj dan i posegni za suncem.
  • Ako nešto stvarno želiš u životu, trebaš se potruditi za to.

 Tako i mi u školi dobivamo znanje i vještine koje moramo mudro iskoristiti jer njima bismo možda jednom mogli i promijeniti svijet…
Otpjevali smo pjesmu ,,Mi smo taj svijet'' i ,,pustili'' balon s našim potpisima da odleti - možda ga netko i nađe pa nam se javi!

 Nakon pjesme imali smo igre, a prije smo se podijelili u dvije ekipe: Vatra i Led.
U igrama su nam se pridružila i djeca koja su došla na naše druženje. Posjetio nas je i naš bivši učenik Dominik Hrženjak.

 

 1. NOŠENJE KRUMPIRA U ŽLICI - svaka ekipa ima svoju žlicu, uzimaju iz posude krumpir i nose u drugu posudu na kraju – svaka ekipa ima 6 krumpira,a on ne smije pasti. Ako padne, učenik ga diže i nastavlja igru.

 2. ŠTAFETA LOPTOM – učenici s niskog čunja uzimaju loptu i trče do visokog čunja kojeg zaobiđu i vraćaju se svojoj koloni. Ispred kolone, u niski čunj vraćaju loptu. Prvom učeniku u koloni daju 5, a oni odlaze na začelje.

 3. POTEZANJE UŽETA – mjerenje snage ekipa. Na sredini užeta je marama i poteže se uže. Koja ekipa pretegne na svoju stranu od zadane sredine, pobjeđuje-to mogu roditelji, ako tko dođe.

Na kraju smo se pozdravili i zaželjeli ugodne ljetne praznike!

Učiteljica Maja Mandić Obrovac

fotogalerija

videozapis

Naše aktivnosti u svibnju

6.5. Igračke za djecu u bolnici

10.5. Plazma sportske igre mladih

14.5. Dan obitelji

Dovršavanje školskog poligona-bojanje guma

 U mjesecu svibnju smo bili kreativni. Treći razred pisao je Black out poeziju. Ta je poezija spoj kolaža, likovnosti i pjesništva. Postojeće riječi iz novina, ili nekih drugih početnih „prozaičnih“ tekstova, recikliraju se i izmještaju u drugačiji kontekst. Na taj se način montiraju i ispisuju novi smisleni poetski tekstovi. Naziv blackout (“zacrnjenje”) dolazi od prepoznatljivog vizualnog izgleda koji ova vrsta pjesama poprima nakon pretvorbe već gotovoga teksta u novu pjesničku cjelinu.“  Moguće je i markerom crtati određene crne likove i oblike unutar kojih ostaju zarobljene i značenjski oslobođene riječi i rečenice. Mi smo imali istu pjesmu koju smo zacrnjenjem učinili drugačijom. 1. razred glumio je lutkama koje su sami izradili. Odglumili su lektirnu priču ,,Dome, slatki dome''. Učenici su se zabavili.

6. 5. 2021. sudjelovali smo u humanitarnoj akciji ,,Igračkom do dječjeg osmijeha''  u kojoj su učenici donijeli po jednu igračku u školu kako bi ih poklonili djeci koja su zbog bolesti duži period u bolnici te kako bi ih razveselili.  Igračku su prvo oprali kod kuće, a onda smo ih zajedno u školi zamotali, te stavili poruku na paketiće.

10.5.2021. nekoliko učenika našeg 1. i 3. razreda sudjelovalo je na Sportskim igrama mladih u Virovitici. Natjecali su se u trčanju. To su bili učenici: 1. r. J. L. i 3. r. J. V. i Š. B. J. V. u prvom krugu trčanja bio je prvi pa je trčao još jednom za ukupno prvo mjesto. U tom krugu bio je na drugom mjestu. Čestitam svim sudionicima utrke našeg razreda! Bravo dečki!

14. 5. 2021. obilježili smo Dan obitelji uz recitacije, pjesmu i ples!

fotogalerija

Naše aktivnosti u travnju

Travanj je započeo sa šalama. Smislili smo neke prvotravanjske šale, ali brzo su bile otkrivene. 

U travnju smo se pripremali za Uskrs – ukrasili smo još ranije dvorište pisanicama i napravili čestitke.

Kada smo se vratili sa proljetnog odmora (koji je izgledao kao da je zimski odmor jer pod praznicima je padao snijeg i bilo je dosta hladno) krenuli smo s ponavljanjem svega što smo učili i razgovarali smo o lektirama koje smo čitali pod praznicima.

Prošle smo godine u 11. mjesecu krenuli s uređenjem našeg školskog dvorišta tako da smo jedva dočekali lijepo vrijeme da krenemo dalje s planovima. Tako je nastala naša školica, a uskoro slijede i ostale aktivnosti koje ćemo nacrtati na stazi.

22.4. obilježili smo Dan planete Zemlja likovnim radovima i Land Artom. Na školskom dvorištu prirodnim materijalom (cvijećem, grančicama, travom….) napisali smo riječ ZEMLJA te napravili sliku.

Kako bismo pokazali kako ju volimo, tijelima smo napravili pokret koji slikan odozgo izgleda kao jedna cjelina. 

Osim što smo slikali i Napravili Land Art, o našoj planeti smo  pisali pjesmice i naše obećanje Zemlji, kako ćemo se prema njoj odnositi. Da to ne bude samo   ,, prazno '' obećanje, proveli smo ga u praksi i očistili školsko dvorište. Učenici su bili  vrijedni te su, kao nagradu za ,,Čuvare Zemlje'', dobili medalje u obliku našeg planeta kojeg su izradili od glinamola i obojili ga.

23.4 obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava  kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de CervantesWilliam Shakespeare. Svjetski poznati  književnici.

Učenici su upoznati s tim datumom te smo ga obilježili tako što smo se prisjetili nekih autora naših lektira. Učenici su pogledali fotografije nekih hrvatskih poznatih pisaca. Neke su odmah prepoznali i imenovali jer su ih ranije vidjeli i upoznali kroz priče i lektirna djela (Ivana Brlić Mažuranić, Vladimir Nazor, Dragutin Tadijanović, Mato Lovrak…), a neka su im lica bila nova (Vesna Parun, Miroslav Krleža, Dobriša Cesarić…). Nakon što su saznali tko je tko, učenici su čitali dijelove teksta iz priče ili pjesme te pokušali otkriti kojem djelu i piscu pripadaju.

Na kraju su učenici izabrali fotografiju poznatog književnika, lice su mu prerezali ,,na pola'' te su drugu polovicu nacrtali.

Djela su zanimljivo ispala, a učenici su naučili nešto i o književnicima za koja ranije nisu ni čuli.

Ovaj su mjesec učenici 3. razreda učili što je pokus te su jednostavne pokuse samostalno izradili, a učenici 1. razreda skupljaju biljke i stvaraju Herbarij. Uskoro će biti gotov.

Završetak mjeseca travnja veselo smo završili pjevajući kanon ,,Kokotiček'' – učenici su bili zainteresirani i uporni u vježbanju kanona. Ispao je super!

fotogalerija

Naše aktivnosti u ožujku

8.3. Međunarodni dan žena

18. 3 Dan očeva

21.3. prvi dan proljeća

… neke su od aktivnosti kojima smo se bavili u mjesecu ožujku.

Ovaj smo mjesec bili vrijedni. Izrađivali smo plakate, čestitke, ukrasili naše školsko dvorište pisanicama kako bi što šarenije dočekali Uskrs koji je bio početkom travnja – 4.travnja.

Vrijeme je bilo proljetno, procvalo je cvijeće, voćke, drveće je propupalo… Potražili smo proljeće u našem mjestu i fotografirali ga.

Učili smo o prošlosti – desetljeću, stoljeću, tisućljeću i putovali u prošlost. Učenici 3. razreda istražili su kako se nekada živjelo, oblačilo, igralo kroz razgovore (intervju) sa starijim ukućanima ili susjedima koji su im otkrili kako je to nekada bilo. Sve informacije smo zapisali na računalo te isprintali i zalijepili na plakat. Baš kao pravi novinari istraživači!

U razredu smo donijeli stare predmete i jedan dio učionice pretvorili u mali razredni muzej.

Učenicima su se jako svidjele ove aktivnosti vezane uz prošlost.

Zaključak na kraju istraživanja bio je da se danas lakše živi nego prije.

Učenici 1. razreda učili su kroz različite igre, kartice, o dvoznamenkastim brojevima, jedinicama i deseticama.

Zadnji tjedan mjeseca ožujka bavili smo se najvećim kršćanskim blagdanom koji nam se bližio – Uskrsom.

Izradili smo velike pisanice za školsko dvorište i njima ga ukrasili.

Na kraju smo izradili čestitke za obitelj, poigrali se uskrsnim aktivnostima, počastili, čestitali si Uskrs i zaželjeli si ugodne proljetne praznike.

Vidimo se 12.travnja!

fotogalerija

Dan ružičastih majica

Dan kada želimo osvijestiti kod učenika da u njihovoj blizini ima nasilja.

Dan kada djecu učimo da se bore protiv nasilja. Da kažu stop nasilju!

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

I naša  područna škola obilježila ga je, 24. veljače, uz prigodne likovne radove i radionicu na satu razrednika.

fotogalerija

Maskenbal

 Veljača je najkraći mjesec u godini, a ima toliko zbivanja.                                 Jedan od najveselijih i djeci najzabavnijih jesu upravo maškare - karneval, maskenbal, poklade, fašnik...kako god ih zvali ista im je uloga - biti netko drugi. Ove godine imali smo veliki ON LINE maskenbal, u kojima su se učenici nižih razreda naše škole Gradina, maskirali u likove iz njima poznatih priča.
 Naša PŠ činila je zajedno jednu priču ,,Snjeguljicu i 7 patuljaka''.  Zajednički smo izradili neke maske i čekali dan kada ćemo ih obući. 16. veljače imali smo zabavu pod maskama, prije toga išli smo prošetati selom u koloni uz pjesmu. Na povratku su nas dočekale krafne, a tada, nakon čašćenja, krenuli smo sa plesom i igrama. Zabavili smo se snimajući, igrajući se i šetajuću u maskama.


MASKENBAL, MASKENBAL, SVATKO VOLI MASKENBAL.
​IZA MASKE LICE KRITI, NETKO DRUGI TADA BITI!

fotogalerija

videozapis

100-ti dan škole

ZAŠTO GA OBILJEŽAVAMO?

 100.dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100.dan polaska učenika u školu (razred).

 Učenici obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode.

 Projekt je jednodnevni i provodi se određeni (100.dan) u školi, a to je ove godine 19.veljače.

 I naš 1. I 3. razred PŠ Tomislava Lukačevića iz Brezovice obilježio je 100 dana kako idemo u školu.

 Kroz predmete, koje smo imali tog dana, odradili smo različite aktivnosti kroz igru ali i učenje. Na kraju dana učenici su dobili diplomu za 100 dana provedenih u školi.

 Učenici su se zabavili  i sigurno su školu još više zavoljeli – projekt je uspio!

fotogalerija

Tjedan ljubavi...

 14.2. poznati je datum kada slavimo ljubav. Koga sve možemo voljeti? Osim onoga tko nam se sviđa tu su i obitelj, prijatelji, ljubimci....Tim smo razgovorom i aktivnostima započeli tjedan ljubavi, od  8.2. - 12. 2., tjedan prije Valentinova koji je ove godine bio u nedjelju. Razgovarali smo o ljubavi, pisali ljubavne izreke, čitali, izradili srca koja su se čarolijom ljubavi otvorili - u njima smo pročitali poruke za svakoga od nas. Slušali smo i ljubavne pjesme uz koje smo plesali i vježbali. ​Samo ljubav! :)

fotogalerija

VESELA VELJAČA

Veljača nam je započela veselo jer je pao snijeg koji nas je sve razveselio.

Zadnji sat 1.2., proveli smo na snijegu u zimskim radostima – pravili smo snjegovića i grudali se.

fotogalerija

videozapis

 

NAŠE AKTIVNOSTI U SIJEČNJU

Siječanj je prvi mjesec u novoj godini. Na nastavu smo ponovno krenuli 18. siječnja.
Krajem prosinca naše je gradove, Petrinju i Sisak, pogodio jači potres koji smo osjetili i na našem području.
Tako smo na našem prvom sastanku sata razrednika, kada sjedimo u krugu i razgovaramo o svemu što smo radili tijekom praznika, spomenuli i to. Kratko smo se informirali o tome kako se ponašati, ako se takva situacija ponovi.
U siječnju je bilo i snijega te smo iz likovnog također radili zimu i snjegoviće.
Stvarali smo rečenice o zimi, čitali i pisali o njoj.
Siječanj nam je brzo prošao jer smo išli svega 2 tjedna u tom mjesecu u školu.
Veselimo se veseloj veljači!

fotogalerija

NAŠE AKTIVNOSTI U PROSINCU

U prosincu smo ukrašavali našu školu prigodnim ukrasima, ali i prostor ispred škole-školsko dvorište.
Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji Crvenog križa u kojoj smo skupljali namirnice za siromašne - ulje, rižu, tjesteninu, juhe... Naši su se učenici pokazali kao pravi humanitarci.
Brojali smo dane do Božića i iz našeg kalendara svakoga dana izvlačili različite  zadatke.
Početkom prosinca dočekali smo i svetog Nikolu i krampusa, podijelili darove.
Pripremili smo i kratke recitacije i pjesmu za njih.
Na kraju polugodišta pripremili smo virtualnu priredbu za naše roditelje i snimili božićnu čestitku učenika 1., 2. i 3. razreda.

Osim što smo se zabavljali, u prosincu smo i učili na zanimljivi način - prvašići su zbrajali pomoću ,,čarobnog stroja''. Tako su učili i igrali se u isto vrijeme.
Prosinac nam je bio veseo, poučan i zabavan.
Sretan Božić i neka nam iduća, 2021. godina bude sretnija nego ova što prolazi!

fotogalerija

NAŠE AKTIVNOSTI U STUDENOM

Studeni je mjesec u kojem se prisjećamo svih onih kojih više nema s nama - 1. studenog smo obilježili blagdan Svih svetih, a 18. u mjesecu sjetili smo se Vukovara, grada koji je najviše stradao u Domovinskom ratu.

Tom prilikom smo zapalili lampaše u našoj školi.

Ovaj smo mjesec imali i radnu akciju u školi te smo uz pomoć vrijednih  roditelja napravili igralište za djecu. Igralište je izgrađeno od starih guma i sastoji se od penjalica i prepreka. Svakako će dobro doći za vježbanje spretnosti, ravnoteže i koordinacije. Hvala roditeljima!

U razredu smo isto tako imali različite aktivnosti- čitali smo, istraživali, zabavljali se...

29.11. prva je nedjelja adventa pa smo i dvorište prigodno uredili uredili i zapalili prvu adventsku svijeću.

Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća koja  simbolizira nadu i iščekivanje.

fotogalerija

NAŠE AKTIVNOSTI U LISTOPADU

Tjedan djeteta, dan učitelja.

Početkom listopada obilježavamo tjedan djeteta. Obilježili smo ga i u našem razredu. Razgovarali smo o dječjim pravima, izradili plakat o pravima i pisali poruke – KAKVI BI ODRASLI TREBALI BITI….kroz oči djeteta….

 Obilježili smo i Dan učitelja – učenici su izvukli nekoliko karticama s izrekama o učiteljima, morali su prepoznati o kome izreke govore. Napisali su na čemu zahvaljuju učiteljima. Sve uratke smo stavili na plakat.

Dani zahvalnosti-Dani jabuka

20.10.2020. u PŠ Tomislava Lukačevića u Brezovici, obilježili smo dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Recitirali smo, pjevali i plesali. Recitirali smo stihove o jeseni, kruhu i jabuci – kraljici voća, čiji se dan obilježava  baš 20.listopada.

Priredbu smo započeli pozdravom i molitvom našeg vjeroučitelja, a održali smo je u dvorištu naše škole.

Dan štednje

,,Štednja je mudrost trošenja''

26. listopada obilježili smo Dan štednje. Čitali smo izreke o štednji, izradili svoje kasice prasice. Učenici 3. razreda računali su koliko su uštedjeli dok su prvašići u svoju ,,štednu teglicu'' crtali za što će štedjeti novac.

Naučili smo da je štednja mudrost trošenja!

Na satu likovne kulture, 27.10., crtali smo lampione i svijeće koje ćemo paliti u nedjelju na blagdan Svih svetih. Tako smo se prisjetili naših dragih koji više nisu s nama.

 ŠTO SMO ZANIMLJIVO NAUČILI OVAJ MJESEC….

Učenici 3. razreda učili su o snalaženju u prostoru. Izradili su maketu svoga sela, plan mjesta te reljefnu kartu naše domovine. Kroz zanimljive radne listove ponovili su sve o orijentaciji u prostoru.

Istraživali su i o enciklopediji te samostalno izložili zanimljivosti koje su u njoj pronašli – o svemiru, oceanima, dinosaurima.

Učenici 1. i 3. razreda i učiteljica Maja

fotogalerija

NAŠE AKTIVNOSTI U RUJNU

Jesenski tjedan – 21.9. – 25.9.2020.

 Jesen je stigla u naše selo…

Tražili smo jesen u našem selu – šetali, skupljali lišće, crtali, pisali pjesme…

Kroz niz aktivnosti obilježili smo jesenski tjedan u našem razredu i šetnjom kroz selo. Prvi razred započeo je s učenjem o jeseni – promatranjem vremena, biljaka – drveće gubi lišće, sakupljali smo i imenovali jesenske plodove. Učenici trećeg razreda prisjetili su se što sve znaju o jeseni. Pjevali smo pjesmu ,,Tiho, tiho pada, list za listom žut….', pričali o jeseni, stvarali pjesme. Prvi razred stvarao je slikopriče – imenujući jesenske plodove.

Uživali smo u uređenju razreda, unijeli smo jesen u našu učionicu. Jesen je bogato godišnje doba!

ŠTO SMO ZANIMLJIVO RADILI I NAUČILI….

Vrijeme je u rujnu bilo lijepo pa smo puno vremena provodili vani. Čitali smo lektiru u školskom dvorištu, stvarali svoje priče, razgovarali i izražavali se pričama…. Naravno, puno smo i vježbali na zraku.

 
Dokumenti

Krovna mapa za ovu stranicu nije postavljena, pa nema dokumenata za prikaz.preskoči na navigaciju